Blogi: Sisälogistiikka on paljon enemmän kuin vuokratyötä

Kirjoittaja Toni Brigatti on Logistikas Oy:n toimitusjohtaja

Vuokratyöntekijöitä varastotyöhön välittävät yritykset ovat onnistuneet aiheuttamaan melkoisen inflaation sisälogistiikkapalvelu-termin osalta. Mielestäni alan ihmisten olisi paikallaan terävöittää terminologiaa ja alkaa puhua asioista niiden oikeilla nimillä.

Sisälogistiikkapalvelu - niin kuin itse olen käsitteen omaksunut - kattaa aina osaavan henkilöstön lisäksi käsittelykaluston, varastonhallintajärjestelmän ja työnjohtovastuun, joka ohjaa toimintoja sovitusti.

Palveluna sisälogistiikkaa fiksusti tuotettaessa keittoon lisätään vielä läpinäkyvä transaktiopohjainen hinnoittelu, jonka avulla asiakas tietää etukäteen palvelun kustannukset. Näillä aineksilla sisälogistiikkaan saadaan lisäarvoa tuottavaa älyä, joka on aivan toista kuin kerroinpohjaisesti hinnoittelut vuokratyöntekijät, joiden nuppilukumäärä ratkaisee toimijan katteen ja työllä on vain ns. perävalo-takuu.

Vuokratyö logistiikassa on hyvä keino ruuhkahuippuihin ja verrattain yksinkertaisten suoritteiden tekemiseen sekä jouston hakemiseen, mutta palveltaessa esimerkiksi vaativaa teknologiateollisuuden asiakasta ei kokemukseni mukaan parhaaseen ratkaisuun kyetä, ellei palveluntarjoajalla ole kokonaisvastuu.

Olemme monesti verranneet sujuvaa sisälogistiikkapalvelua kokoonpano- ja valmistavan teollisuuden asiakkaillemme leikkaussaliin. Kuva kliinisestä ympäristöstä, jossa potilasta eli rakennettavaa konetta kirurgit eli asentajat ”leikkaavat” ja joille jokainen ”työkalu” ojennetaan tarjottimella oikea-aikaisesti auttaa ymmärtämään palvelusta saatavat hyödyt.

Haluaisitko sinä leikkauspöydälle, jos ympärillä hääräävät ensimmäistä kertaa kyseisessä salissa työskentelevät hoitajat?

Jatkuva raportointi, vastuu potilaasta, operaatiota valmistelevat työt (purku pakkauksesta, pesu, esikokoonpano jne.) sekä jälkihoitona lähetystehtävät, pakkaus, kontitus tai lastaus ajoneuvoon. Tavoitteena on aina häiriötön tuotanto ja karsia piilokustannukset, jotka tulevat tavaroiden etsimisestä, turhista kuljetuksista, odottamisesta tai ylivarastoista.

Moni tätä myy, harva toteuttaa.