Eicca Toppinen – Taian takana

Ajoittain Apocalyptican työstä vain viisi prosenttia on musiikkia, ja siitäkin yleisö näkee pienen välähdyksen. Muusikko ja toimitusjohtaja Eicca Toppinen kertoo, mikä on magian salaisuus ja kuinka poikkeuksellinen työyhteisö toimii.

Sellometalliyhtye Apocalyptica on ollut suomalainen vientituote jo 25 vuotta. Yhdeksää studioalbumia ja kokoelmalevyjä on myyty maailmanlaajuisesti noin 4,5 miljoonaa kappaletta.

Yhtye on tehnyt yli tuhat keikkaa jo 64 maassa. Tuorein maapiste tuli äskettäin Tiranan Amifteatrissa Albaniassa.

– Maapisteiden kerääminen on omalla tavallaan tärkeää, mutta niitä alkaa olla entistä vaikeampi saada. Se muuttuu haastavaksi 50. maan kohdalla, naurahtaa yhtyeen perustaja ja sellisti Eicca Toppinen.

Kiertueet vaativat aina tarkkaa suunnittelua. Järjestelyt ja logistiikka ovat osa muusikoiden arkea. Apocalypticalla on agentit Pohjois-Amerikassa ja Englannissa, Toppinen hoitaa itse Suomen keikat.

Agentit pitävät yhteyttä promoottoreihin, jotka miettivät soittopaikkojen kokoa, potentiaalista kysyntää ja lipunhintoja.

– Agentit aikatauluttavat ja suunnittelevat esimerkiksi logistiikan, jossa otetaan huomioon kustannustehokkuus ja ympäristöystävällisyys. Managerimme on tässä tärkeässä roolissa, mutta meillä on itsellä se viimeinen sana.

Eicca Toppisen perustama Apocalyptica on toiminut jo 25 vuotta. Vuosiin mahtuu muun muassa 4,5 miljoonaa myytyä levyä sekä yli tuhat keikkaa 64 maassa.

Kurinalaista työtä ja mielenhallintaa

Kiertueryhmään kuuluu teknikoineen kymmenkunta henkeä. Entisaikojen rock’n roll -elämä ei onnistuisi, sillä yleisö on vaativampaa ja työtahti kovempaa. Kurinalaisuus korostuu, kun vedetään vuoden aikana jopa sata keikkaa eri puolilla maailmaa.

– Keikan soittaminen on hyvin vahva stimulantti. Kroppa tottuu siihen, että illalla kun muut valmistautuvat nukkumaan, tulee itse olla parhaimmillaan. Siitä irtautuminen vaatii omat toimenpiteensä, sillä fysiikka ei irtaannu keikkatilasta aina kovin helposti.

– Riittävällä levolla on tärkeä rooli. Jaksaminen on psyykkinen asia. Jos kiertue-elämän antaa muuttua rutiiniksi, ottavat negatiiviset asiat tien päällä hallitsevan roolin omassa ajattelussa. Se syö pikkuhiljaa motivaatiota, mikä ajaa huonoihin ratkaisuihin.

"Kroppa tottuu siihen, että illalla kun muut valmistautuvat nukkumaan, tulee itse olla parhaimmillaan."

Toppinen aloitti Yhdysvaltojen kiertueella oman pään sisäisen kiitollisuusharjoittelun, jossa hän muistuttaa itseään päivittäin siitä, kuinka hienoa on päästä soittamaan eri paikkoihin.

– Ei ole väliä, kuinka mones keikka tämä on tällä viikolla minulle, sillä yleisölle kyseessä on ainutkertainen tapahtuma. Haluan kunnioittaa sitä, että ihmiset ovat järjestäneet elämänsä niin, että he ovat ostaneet lipun ja tulevat sinä iltana paikalle. Tämä vahvistaa positiivista ajattelua ja tunteita, mikä auttaa kehoa toimimaan paremmin.

Apocalyptica soitti heinäkuussa 2022 Virroilla kirkkokonsertin osana KesäVirratSoi-tapahtumaa. (Kuva: Matti Nenonen / KesäVirratSoi 2022)


Maagisen keikan salaisuus

Parhaimmillaan saumaton yhteistyö synnyttää flow-tilan, joka heijastuu suoraan yleisöön.

– Minulle soittaminen on aina ollut ensisijaisesti yhdessä tekemistä, sosiaalista toimintaa. Maaginen keikka syntyy siitä, että lavalla tapahtuu jotain maagista, ja jotta lavalla tapahtuu jotain maagista, on lavalla olevien ihmisten kohdattava toisensa oikealla tavalla, Toppinen painottaa.

Hän tiedostaa olevansa bändin johtaja, mutta korostaa, että demokraattisessa yhteisössä enemmistö päättää.

– Poikkeuksena on se, että jos kuka tahansa meistä on ehdottoman vastaan jotain asiaa, niin sitä ei tehdä. Yhden ääni on kolmea vahvempi silloin, kun on tarpeeksi hyvät henkilökohtaiset perusteet. Johtajuus punnitaan, kun tulee ongelmia ja jonkun on ne hoidettava.

"Soittaminen on aina ollut ensisijaisesti yhdessä tekemistä, sosiaalista toimintaa."

Bändeillä ei ole säännöllisiä työaikoja, vaan välillä ollaan vuorokauden ympäri yhdessä. Törmäyksiltä ei voi välttyä.

– Bändihän on ehkä vaikein työhallinnollinen yksikkö. Missä muussa työyhteisössä yrityksen johtajat elävät kaikkien työntekijöiden kanssa linja-autossa, Toppinen kysyy.

Lisäksi keskinäisiä suhteita värittää pitkä ystävyys. Välillä kunnioitus toista kohtaan katoaa, mutta se on löydettävä uudestaan. Jäsenten erilaiset luonteenpiirteet on opittava hyväksymään.

– Kuten kaikissa ihmissuhteissa, myös bändissä on tärkeä puhua avoimesti. Asiat etenevät ja ongelmilta vältytään, kun sanotaan mitä tarvitaan ja halutaan. Tällöin on helpompi ottaa asioita huomioon ja antaa tarvittaessa tilaa. Bändihän on kuin avioliitto ilman niitä positiivisia puolia, Toppinen naurahtaa.

Apocalyptica on demokraattisessa työyhteisö, johon luovuus tuo omat jännitteensä.


Luovuus koettelee suhteita ja rajoja

Toppinen säveltää aina jotain tiettyä tarkoitusta varten, eikä hänellä ole yhtään kappaletta pöytälaatikossa. Myös muut Apocalyptican jäsenet säveltävät ja osallistuvat sovittamiseen.

– Jokaisen biisin täytyy tuntua erityislaatuiselta ja nerokkaalta. Minun on ensin itse innostuttava kappaleesta. Omaan tekemiseen on uskottava täysillä, sillä muuten siihen ei saa sitä tunnetta, joka tavoittaa toisen ihmisen.

Toppinen käyttää säveltämiseen useimmiten pianoa tai kitaraa. Ideat syntyvät kokeilemalla.

– Perusidea ohjaa prosessia johonkin suuntaan – hyvät jäävät elämään, huonot hylkään. En ole mikään pikasäveltäjä, vaan käytän aikaa biisieni tekoon.

"Omaan tekemiseen on uskottava täysillä, sillä muuten siihen ei saa sitä tunnetta, joka tavoittaa toisen ihmisen."

Luovuus tuo poikkeukselliseen työyhteisöön omat jännitteensä.

– On aina pelottava hetki esitellä bändikavereille oma tuotos. Bändissä jokaisen on saatava olla oma itsensä. Ystävyydellä, avoimuudella ja luottamuksella on iso rooli. Jos jollain on sävellystyössä todella tiukka visio, on parempi antaa hänen viedä ideansa maaliin asti. Yhdessä saamme vietyä sen sitten seuraavalle tasolle.

Luovuutta on vaikea sytyttää ja sammuttaa käskystä. Toppisen mukaan työ ja vapaa-aika menevätkin helposti sekaisin.

– Aivot eivät tietyllä tapaa pysähdy, minkä vuoksi olen viime vuosina treenannut meditaatiota ja life coachingia, joiden avulla pyrin resetoimaan alitajunnan. Mietin usein, että työni on sitä, kun asetun faktisesti jonkin äärelle soittamaan tai kirjoittamaan, mutta aivot prosessoivat koko ajan kaikkea.

Keikkailu on vain yksi osa muusikon työnkuvaa. Liiketoiminnan pyörittäminen vie oman aikansa arjesta. (Kuva: Matti Nenonen / KesäVirratSoi 2022)


Liiketoimintastrategia ohjaa muutoksissa

Toppinen on myös yrittäjä ja vuonna 2007 perustetun Apocalyptica Agency Oy:n toimitusjohtaja. Toinen perustajajäsen Paavo Lötjönen johtaa hallitusta, johon kuuluvat lisäksi soittajat Perttu Kivilaakso ja Mikko Sirén.

– Yrityksen pyörittäminen vie leijonanosan arjestamme. Välillä se menee niin, että kaikesta työstä mitä teen, viisi prosenttia on musiikkia ja loput kaikkea muuta. On matkustussuunnitelmia, teknisiä asioita, sosiaalista mediaa ja niin edelleen, Toppinen sanoo.

Yrityksen toimintaa ohjaa liiketoimintastrategia, mutta viime vuodet ovat opettaneet, ettei tulevaisuudesta voi koskaan olla varma.

– Vaikka suunnittelemme tulevaisuuden lyhyellä aikajänteellä, eikä meidän tarvitse tehdä tehdasinvestointeja, emme voi ikinä tietää kuinka monta ihmistä ostaa lipun seuraavalla kiertueella. Liiketoiminnallisesti on tärkeää omata kyky ottaa vastaan neuvoja ja valuoida miten niitä voidaan hyödyntää meidän toiminnassamme.

Musiikkimaailma on ollut viime vuodet suuressa murroksessa. Levyistä on siirrytty yksittäisten kappaleiden julkaisemiseen.

– Ennen julkaistiin levy ja sen jälkeen kierrettiin pari vuotta, minkä jälkeen vedettiin puolisen vuotta happea ennen kuin alettiin työstämään seuraavaa levyä. Digitalisaation myötä ihmiset haluavat sisältöä tasaisesti. Olemme huomanneet, että se antaa meille mahdollisuuksia tehdä lyhyitä juttuja eri teemoilla ja tyyleillä.

Suoratoistopalvelut ovat leikanneet monen muusikon tuloja, mutta Toppinen haluaa keskittyä synkistelyn sijaan uusiin mahdollisuuksiin.

– Nyt kuka vain voi julkaista musiikkia ilman levy-yhtiötä ja radiokanavia. Jos materiaali on tarpeeksi hyvää, niin se kyllä löytää yleisönsä, Toppinen muistuttaa.

KUKA?

  • Eicca Toppinen
  • Syntynyt Vantaalla 5.8.1975
  • Apocalyptica-yhtyeen perustajajäsen, Apocalyptica Agency Oy:n toimitusjohtaja
  • Apocalyptica: Sellistit Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen ja Perttu Kivilaakso, sekä rumpali Mikko Sirén
  • Studioalbumit: Plays Metallica by Four Sellos (1996), Inquisition Symphony (1998), Cult (2000), Reflections (2003), Apocalyptica (2005), World Collide (2007), 7th Symphony (2010), Shadowmaker (2015), Cell-0 (2020)
  • Vierailijoina kappaleilla muun muassa Corey Taylor, Till Lindemann, Max Cavalera, Gavin Rossdale, Sandra Nasic, Nina Hagen, Ville Valo ja Lauri Ylönen
  • Säveltänyt musiikkia myös elokuviin, teattereihin ja kansallisoopperaan.