Harvia ja Logistikas: Nopean kasvun tärkeä palanen

Suomalaista saunakulttuuria viedään tällä hetkellä maailmalle aktiivisemmin kuin koskaan aiemmin. Harvia on maailman johtava kiuasvalmistaja, jonka kokonaisvaltaiset sauna- ja spa-tuotevalikoimat nojaavat luotettavaan laatuun ja jatkuvaan kehitystyöhön. Logistikaksella on ollut valtava merkitys nopeaa kasvua tekevän vientiyrityksen arjessa.

Suomi on saunakansaa. Viiden ja puolen miljoonan asukkaan maassa kihisee arviolta noin kolmessa miljoonassa saunassa kiuas. Keskeisellä paikalla Järvi-Suomen sydämessä Muuramessa valmistuu jo 70 vuoden kokemuksella Harvian sauna- ja spa-tuotteita, joiden laatu tunnetaan ympäri maailman.

– Harvia on sauna- ja spa-alan toimija, jolla on saunomisen eri osa-alueisiin liittyvät kattavat tuotevalikoimat. Suomessa meidät tunnetaan ensisijaisesti kiuasvalmistajana, mutta olemme tänä päivänä kokonaisvaltaisesti saunomiseen erikoistunut valmistaja, Harvian Supply chain manager Juha Lampinen taustoittaa.

– Laadukkaat Kirami-paljut ovat myös Harvian omistuksessa, eli olemme laajentaneet sitä kautta oman alamme kokonaisvaltaista toimituskenttää. Saunomisen ja kylpemisen terveysvaikutukset ovat tärkeä osa kokemusta ja olemmekin huomioineet tämän tarkoin omissa tuotteissamme.

Maailman johtavana kiuasvalmistajana Harvia valmistaa vuodessa yli 200 000 kiuasta ja yli 20 000 saunaa. Asiakkaita on yli 80 maassa. Ei ole siis liioiteltua sanoa, että Harvia on ehkä se kaikkein tärkein yksittäinen saunakulttuurin sanansaattaja.

– Kysynnän suuntaviivat ovat koko ajan ylöspäin ja odotamme korona-ajan jälkeistä tasaista kasvua. Olemme tehneet viime vuosina isoa kasvua onnistuneesti, eikä sellainen ole mahdollista ilman pitkäjänteistä työtä. Henkilöstömme on viimeisen päälle ammattitaitoista ja me tunnemme oman alamme erittäin hyvin.

– Olemme myös osanneet ennakoida oikein ja huolehtineet siitä, että materiaalien hankintamme on kunnossa. Toisin sanoen olemme osanneet tehdä laajalla rintamalla oikeita liikkeitä jo ennen, kun kysyntä lähti kovaan kasvuun. Laatutekijät ja vastuullisuus ovat meille kunnia-asioita.

Yhteistyö käyntiin nopealla aikataululla

Kasvu vaatii aina myös asiansa osaavan yhteistyökumppaniverkoston. Logistikas on yksi tärkeä osa Harvian tehtaan onnistunutta arkea. Kahden oman alansa vahvan osaajan yhteistyö sai alkunsa kevättalvella 2021.

– Yhteistyötä oli viritelty jo aiemmin varaosien pakkaustoiminnan osalta, mutta silloin sitä ei vielä lähdetty toteuttamaan. Siirryin vuoden vaihteessa sisäisesti työnjohdosta logistiikkaan ja otin yhteyttä Logistikaksen Säynätsalon yksikköön työnjohtaja Tuomas Pohjolaan tiedustellakseni apua logistisiin toimintoihin kovan kasvun hetkellä, Lampinen muistelee.

Samoihin aikoihin Markus Viitanen oli palannut Rauman telakan yksikön päällikön tehtävistä myyntipäälliköksi ja ehtinyt jo tehdä kartoitustyötä Jyväskylän seudun asiakkuuksista. Pohjola kontaktoi Viitasen, joka otti yhteyttä Lampiseen.

– Istuimme Markuksen kanssa alas ja kävimme läpi, mitkä Logistikaksen palvelurepertuaarin osat auttaisivat ja tehostaisivat meidän toimintaamme jatkuvasti kasvavan kysynnän hetkellä. Keskustelu alkoi tuontikonttien purkamisesta ja eteni varastointitarpeisiin, sillä meille tuli tuotteita sitä tahtia, että omat tilat alkoivat loppua kesken.

Muutamaa päivää myöhemmin Viitanen oli jo ehtinyt toimittaa Lampiselle tarjouksen, mutta kynänkärki ei ollut vielä koskettanut sopimuspaperia, kun yhteistyö polkaistiin käyntiin.

– Otin Pohjolan Tuomakseen yhteyttä ja kerroin, että meiltä olisi jo pari rekkaa tulossa, joten mahtaisiko tuotteitamme mahtua Logistikaksen varastoon. Tila järjestyi nopeasti ja nimetkin saatin sopimuspaperiin. Saimme siis heti alussa hyvän osoituksen Logistikaksen reagointinopeudesta.

Harvian Muuramen tehtaalla on omaa varastotilaa noin 6000 neliötä. Kysyntä kasvoi viime keväänä massiivisesti, kun tuotteet käytännössä revittiin käsistä.

– Omat paikat olivat jo täynnä tavaraa, joten ellei Logistikas olisi rientänyt apuun, olisimme olleet niin sanotusti aseettomia sen tilanteen edessä. En edes uskalla ajatella, miten viime kesä olisi mennyt logistiikan näkökulmasta ilman tätä yhteistyötä.

Logistiikka tärkeä osa kasvutarinaa

Harvia on hyvin merkittävä tekijä kotimaassa. Vientipainotteisen yrityksen tuotteista noin 70 prosenttia menee maailmalle ja loput 30 prosenttia jää Suomeen. Logistiikka on siis tärkeässä roolissa monessa eri vaiheessa.

– Logistikas on yksi tärkeä palanen, jotta olemme pystyneet kasvamaan näin paljon verrattain lyhyessä ajassa. Ilman heidän erikoisosaamistaan ja nopeaa reagointia muuttuviin tilanteisiin olisi moni asia ollut vaikeampaa, työläämpää ja hitaampaa. Yhteistyömme myötä koko logistiikkamme pyörii paremmin kuin osasimme ennakkoon edes kuvitella, Lampinen kiittelee

– Logistikaksen extranetin merkitys on todella suuri kokonaisuuden hallinnassa. Saimme rakennettua yhteistyössä ilman järjestelmäintegraatiota meille varastonhallintaportaalin, josta voimme helposti seurata reaaliaikaista tilannetta.

Merituontitavarat saapuvat Rauman satamaan ja kontit puretaan Logistikaksen Rauman yksikössä, jossa tuotteita myös varastoidaan ja sieltä ne toimitetaan edelleen Harvian tehtaalle Muurameen. Tuotannon komponenttien varastointi ja kuljetus sekä varaosien pakkaustyö tapahtuu vain noin 15 minuutin ajomatkan päässä Jyväskylän Säynätsalossa.

– Siirsimme konttien saapumisen Helsingin Vuosaaresta Raumalle, jossa Logistikas huolehtii niiden käsittelystä ja me tilaamme tavaraa heiltä kotiinkutsulla. Isoja kokonaisuuksia on lähetetty asiakkaillemme myös suoraan Raumalta. Nyt syyskuussa aloitimme Säynätsalossa myös laajamittaisen varaosien pakkausyhteistyön.

Harvia Group työllistää eri tehtävissä yhteensä noin 900 henkilöä, joista noin 400 työskentelee Suomessa. Tämän lisäksi välilliset työllistämisvaikutukset ovat isot. Sauna ja spa-alan toimijan merkitys on Järvi-Suomen sydänalueelle merkittävä.

– Harvia on ollut aina 90-luvun kasvusta lähtien sekä työllistäjänä että veronmaksajana iso, eli pidämme omalta osaltamme huolta kotiseutumme elinvoimaisuudesta. Tehtaallamme työskentelevistä suuri osa on kotoisin Muuramelta ja olemme paikkakunnan selkeästi suurin työllistäjä.

Tulevaisuuteen katsotaan positiivisin silmin ja viime aikojen kovan kysynnän odotetaan jatkuvan. Kiukaat kehittyvät jatkuvasti digitalisaation mukana. Esimerkiksi vastukset lämpeävät tätä nykyä älypuhelimen avulla.

– Tavoitteemme on jatkaa kasvua, ja sitä myötä kasvaa myös tarve tämän yhteistyön osalta. Logistikas on luotettava ja nopea kumppani. Harvian volyymit ovat isot, mutta minun ei ole tarvinnut kertaakaan miettiä, että tulevatko tavarat luvatussa aikataulussa, Lampinen painottaa.

Saunan sanansaattajan matkassa

Harvia tunnetaan Suomessa ja maailmalla. Laatu ja luotettavuus ovat sanoja, jotka kuvaavat hyvin suomalaista teollisuutta. Logistikaksen myyntipäällikkö Markus Viitanen pitää erittäin tärkeänä, että logistiikka-alan edelläkävijä saa olla mukana Harvian matkassa viemässä suomalaista saunakulttuuria maailmalle.

– Kun mietitään suomalaisuutta, tulee siitä yhtenä ensimmäisenä asiana mieleen sauna, ja kun taas mietitään saunaa, tulee siitä mieleen ensimmäisenä Harvian kiukaat. Heidän vientiosuutensa on niin valtavan suuri, että he ovat ehdottomasti merkittävin saunomisen sanansaattaja, Viitanen muotoilee.

Kevättalvella alkanut yhteistyö on toiminut alusta asti kiitettävästi. Harvian supply chain manager Juha Lampisen ylistyssanat Logistikaksen roolista kovan kasvun hetkellä eivät ole tuulesta temmattuja.

– Koen, että me olemme kyenneet vastaamaan heidän nopeasti muuttuviin tarpeisiinsa kaikilla yhteistyön osa-alueilla todella hyvin. Vaikka tarve tulee toisinaan nopealla aikataululla ja puhutaan aina suurista määristä, olemme pystyneet koko ajan vastaamaan näihin kasvaviin tarpeisiin.

– Yksi Logistikaksen vahvuuksista on se, että olemme tottuneet moniasiakasympäristöön ja sitä kautta eri asiakkaiden nopean aikavälin suuriin volyymin vaihteluihin. Me pystymme tasaamaan näitä vaihteluita ja sitä kautta pitämään asiakkaidemme materiaalin hallinnan ja sen kustannukset järkevinä.

Kuten monessa muussakin yhteistyömallissa, myös Harvian kohdalla Logistikaksen eri yksiköiden keskinäinen yhteistyö on avainasemassa.

– Useiden eri lokaatioiden, kuten tässä tapauksessa Rauman ja Jyväskylän yksiköiden, avulla olemme pystyneet olemaan avuksi oikeassa kohdassa tuotantoputkea. Säynätsalon toimipiste on tässä lähellä ja Rauman osalta olemme saaneet poistettua turhaa kuljettamista sillä, että kontit puretaan jo Raumalla ja tavaraa syötetään Harvialle tilauksesta, Viitanen sanoo.

Toimiva yhteistyö on jatkuvaa vuorovaikutusta. Logistikaksen henkilöstö saa Harvialta esimerkiksi tarkat kuvalliset ohjeistukset tuotteiden lavoituksesta, mikä selkeyttää ja tehostaa toimintaa niin Logistikaksen päässä kuin myös tuotteiden saapuessa Harvialle.

– Palvelulupauksemme on pitänyt ja se on meille kunnia-asia. Vaikka volyymit ovat kasvaneet ja sen myötä työt lisääntyneet, ovat aikataulut ja palvelulaatu pysyneet korkealla. On ensisijaisen tärkeää, että asiakas voi luottaa meihin nopeidenkin muutosten hetkillä.
 

Kiinnostuitko Logistikas-konsernin palveluista? Ota yhteyttä myyntipäällikkö Markus Viitaseen: