Logistiikan asiantuntija Esa Mäkipää: "40 vuoden kokemus tuo varmuutta tekemiseen"

Esa Mäkipää siirtyi Metsolta Logistikas Oy:n palvelukseen vuonna 2010. Alkuun työpiste sijaitsi Porissa, ja Rauman Hakunintien toimipisteessä Mäkipää on työskennellyt vuodesta 2015.

Esa Mäkipää, Logistikas Oy
Esa Mäkipää, Logistikas Oy:n projektilogistiikan ja pakkaamisen asiantuntija. (Kuva: Elmeri Elo)

Aivan Rauman sataman välittömässä läheisyydessä, mutta kuitenkin porttien ulkopuolella sijaitsee Logistikas Oy:n logistiikkaterminaali, missä pakataan, flätitetään ja surrataan eri kokoluokan koneita ja laitteita matkalle ympäri maailman.

Pikkutavarasta koneisiin

Mäkipään käsien kautta kulkee paljon muuta kuin perinteisiä pieniä pahvilaatikoita.

- Kauttamme kulkee esimerkiksi laitteiden osia, kuljettimia, puunkäsittelykoneita ja sellutehtaan osia. Lisäksi toisinaan käsittelemme mm. muuntajia, puutavaraa ja kaivoskoneita.

Isot osat vaativat myös isot pakkaukset. Pakkaukset suunnitellaan ja rakennetaan tarpeen mukaan paikan päällä, eikä haasteiltakaan aina vältytä.

- Ihan hiljakkoin tästä lähti suuria äänenvaimentimia. Pakkauslaatikko oli niin iso, että se ei meinannut mahtua nosto-ovesta ulos. Se piti hivuttaa kulmittain kääntelemällä pihalle. Sisätilaa siinä oli 50 m3 , ja niitä oli kaikkiaan kuusi kappaletta, Mäkipää muistelee huvittuneena.

Haastavatkin projektit helpottuvat kokemuksen myötä. Mäkipään mukaan iso osa töistä hahmottuu päässä jo siinä vaiheessa kun tilaus ilmestyy tietokoneen näytölle.

- 40 vuotta olen pakkauksia tehnyt. Siinä ajassa on ehtinyt jokunen pohja ja kehikko syntymään. Nykyään oikeastaan jo riittää, että näkee mitä pitää pakata, niin se lähtee siitä hahmottumaan. Pienempien osien ja tavaroiden kanssa kaikki on tietysti aina helpompaa. Tärkeintä on kuitenkin se, että tavara liikkuu aikataulussa, ja on ehjänä perillä asiakkaalla, Mäkipää linjaa.

(Kuva: Elmeri Elo)

Raumalta maailmalle

Logistikas Oy:n varastoista tavaraa lähtee ympäri maailman. Kotimaan liikennettäkin on jonkin verran, mutta iso osa Mäkipään käsien kautta kulkevasta tavarasta lähtee edelleen Suomen rajojen ulkopuolelle.

- Kuljetusmatkat ovat pitkät. Äskettäin lähti lasti Indonesiaan ja Chileen ollaan toimitettu tavaraa, kuten myös Kiinaan. Tanskassa oli yksi projekti johon kulki meidän kautta tavaraa – se oli oikeastaan jo todella lähellä.

Hakunintieltä kontit ja lavat eivät yleensä joudu kulkemaan pitkää matkaa ennen laivaan pääsyä.

- Leijonanosa kaikesta lähtee Rauman satamasta, mikä on äärettömän hyvä asia. Välillä tavara pitää saada nopeasti liikkeelle, joten sataman kupeessa toimiminen on erittäin hyvä asia meille.

Euroopan paras?

Mäkipäälle on annettu talon sisällä titteli ”Euroopan paras pakkari”. Mies itse on hieman vaivautunut kunniasta.

- Kuulemma sellaista on käytetty, en sitten tiedä mistä sellainen on keksitty. Mutta hyvä tietysti jos joku niin joku ajattelee, ei kai se huonokaan asia ole, Mäkipää naurahtaa.