Logistiikan asiantuntija Kai Yli-Houhala: ”Iso kokonaisuus hallitusti yhdestä paikasta."

Olkiluodon toimipisteessä lastataan parhaillaan auton kyytiin muun muassa putkia ja muita rakennusmateriaaleja. Logistiikkakordinaattori Kai Yli-Houhala tarkastelee tyytyväisenä Posivan loppusijoituslaitokseen suuntaavan lastin valmistumista.

– Ihannetilanteessa auto liikkuu koko ajan. Eli kun kuorma-auto tulee ylös maanpinnalle, on seuraava kuorma jo valmiina odottamassa. Tässä parhaillaan lähdössä olevat tuotteet on tilattu tänä aamuna klo 9 ja ne toimitetaan ONKALOON klo 12 mennessä, Yli-Houhala kertoo.

– Reagoimme nopeasti tarpeisiin. Tästä esimerkkinä se, että hetki sitten soitettiin huomenna aamulla tarvittavista tuotteista, jotka urakoitsija tilaa vielä Lockmaster-järjestelmän kautta myöhemmin illalla. Puhelinsoitolla annettiin hyvää reagointiaikaa, jotta materiaalit ovat huomisaamuna ONKALOssa.

Yli-Houhala jos kuka tuntee alueen ja sen toimintatavat, sillä hän on työskennellyt loppusijoituslaitosalueella jo 15 vuoden ajan. Ensi alkuun hän työskenteli vuodet 2006-07 SK-Kaivin Oy:n palveluksessa louhintatehtävissä ONKALOssa. Varastonhoitajan tehtävät alkoivat keväällä 2007. Tie vei vuoden 2010 alussa osaksi TVO:n henkilöstöä ja sieltä edelleen Logistikas Oy:n palvelukseen elokuussa 2015

– Minulla on työhistoriaa kaivos-alalta, kuten myös logistiikasta. Vuonna 2007 ryhdyin tekemään Posivalle varastoa, joka laajeni myöhemmin työkaluvarastoksi. Omasta kokemuksestani kaivos-alalla on ollut paljon hyötyä Posivan ONKALO-työmaalla. Olen liikuttanut vuosien aikana louhintaan liittyviä materiaaleja, jotka vaativat yksityiskohtaista tietotaitoa. Lisäksi vuosien saatossa ovat tutuksi tulleet alueella käytettävät järjestelmät ja ihmiset, joiden kanssa työskennellään. Kaikki tämä helpottaa arjen toiminnan sujumista.

Ajankohtainen tieto tulevasta, menevästä ja olevasta

Logistikas Oy:n rooli alueen päivittäisessä toiminnassa on erittäin tärkeä. Pitkä kokemus tavaran varastoinnista ja kuljetuksista on yksi iso valtti.

– Me pystymme hallinnoimaan ison kokonaisuuden keskitetysti yhdestä paikasta. Tämä helpottaa niin Posivan kuin neljän urakoitsijan muodostaman työyhteenliittymän sekä aliurakoitsijoiden arkea huomattavasti. Minulla on koko ajan ajankohtainen tieto siitä, mitä tavaraa on tulossa ja mitä menossa sekä mitä meillä on varastossa. Tällöin kaikki löytyy nopeasti, Yli-Houhala kertoo.

Jokapäiväisestä onnistumisesta hän jakaa kiitosta koko Logistikas Oy:n neljän hengen työryhmälle. Huolellisuus ja järjestelmällisyys korostuvat, samoin paineensietokyky ja taito elää nopeasti muuttuvassa arjessa.

– Osaavia äijiä, luotan jokaiseen. He hoitavat hommansa viimeisen päälle hyvin. Kaikki pystyvät itsenäiseen työskentelyyn ja tuntevat koko toimintakentän sekä sen vaatimukset esimerkiksi turvallisuuden osalta.

Yli-Houhala miehistöineen työskentelee arkisin viitenä päivänä viikossa. Kun työpäivä on aika laittaa pakettiin, ajelee Yli-Houhala reilut 100 kilometriä sisämaata kohti kotipaikkakunnalleen Sastamalaan.

– Valokuvaus on iso osa vapaa-aikaani. Viihdyn luonnossa kameran kanssa. Saatan piilotella viisikin tuntia teltassa kuvaamassa lintuja. Se on hyvää vastapainoa hektiselle työarjelle. Edestakaista työmatkaahan kertyy päivässä 218 kilometriä ja siinä on hyvää aikaa miettiä suunnasta riippuen joko mennyttä tai tulevaa työpäivää, Yli-Houhala hymyilee.

Lue myös:

TVO ja Logistikas: Vahva halu ja sitoutuminen palveluiden kehittämiseen

Yhteinen ymmärrys yhteistyön vahvuus

Kokemus ja tietotaito takaavat laajan ja ripeän palvelun