Logistiikan asiantuntija Risto Hintsa: Kehitys tapahtuu työn äärellä

Risto Hintsalle on kertynyt monipuolinen 15 vuoden kokemus teollisesta pakkaamisesta.

Logistikas Vaasa Oy:ssä tuotetaan teollisuuteen vaativia pakkauspalveluita. Pitkän linjan tekijät tuntevat työnsä vaatimukset sekä asiakkaiden laitteet ja niiden tarpeet. Kokemuksen mukanaan tuoma tietotaito korostuu, kun eteen tulee uudenlaisia pakkaustapoja vaativia tuotteita.

Yksi kuuden hengen pakkausosaston ammattilaisista on Risto Hintsa. Hän asentaa parhaillaan suureen puulaatikkoon pakatun asiakastuotteen päälle muovisuojan.

– Teen teollisuuspakkaamista laidasta laitaan. Toteutan esimerkiksi kelmutukset, foliopakkaukset, häkkikaapit, ruostesuojaukset sekä meri- ja lentovientipakkaukset. Teollisuuspakkaaminen on niin monipuolista hommaa, ettei yksikään päivä ole samanlainen, Hintsa kertoo.

– Minulla on valokuvamuisti. Kun olen kerran nähnyt piirustukset, muistan niissä olleet asiat. Aiemmin toteutetuista pakkaustavoista saattaa olla hyötyä kehitystyössä, ja näin pakkausmenetelmiä voidaan parantaa entisestään.

"Työnjohtajamme arvostavat ja hyödyntävät tietotaitoamme. Keskustelemme erilaisista tavoista toteuttaa pakkauksia"

Hintsalla on monipuolinen 15 vuoden kokemus teollisesta pakkaamisesta. Hän aloitti alalla vuonna 2008 Vaasa-kojeiston eli nykyisen VEO Oy:n palveluksessa. Kun VEO syksyllä 2012 ulkoisti pakkaustoiminnan Piccolo Packing Oy:lle, vaihtui samalla logo Hintsan työvaatteissa. Logistikakselle hän siirtyi yrityskaupan yhteydessä kesällä 2021.

– Jo kahden ensimmäisen kuukauden aikana huomasin, että Logistikas panostaa työntekijöihin. Esimerkiksi työvaatteet tulivat nopeasti ja johtoporrasta kävi täällä tekijöiden luona. Meitä työntekijöitä kuunnellaan.

"Emme vain toteuta pyydettyä, vaan täytämme tarpeet parhaalla mahdollisella tavalla", Hintsa sanoo.

Jatkuvaa parantamista yhteistyössä

Teollisuuspakkaajan työ on samaan aikaan sekä itsenäistä että tiivistä tiimityötä. Pakkausosaston keskinäiset osaamiset tukevat toisiaan, ja kokeneemmat opettavat nuorempiaan.

– Meillä on toimeen tarttuva porukka, jossa kaikki tietävät mitä tulee tehdä, ja jos eivät tiedä, niin tulevat sitten kysymään minulta. Jaan mielelläni kokemuksen myötä tullutta tietoa. Parhaitenhan tämän työn oppii tekemällä ja piirustuksia lukemalla, Hintsa sanoo.

Tätä kokemusta ja ammattitaitoa hyödynnetään niin sisäisesti kuin asiakkaidenkin suuntaan. Hintsa kertoo, että toisinaan tutut asiakkaat soittavat suoraan hänelle kysyäkseen, miten tuotteiden kanssa tulisi toimia, jotta pakkausprosessi sujuu mahdollisimman hyvin.

– Työnjohtajamme arvostavat ja hyödyntävät tietotaitoamme. Keskustelemme erilaisista tavoista toteuttaa pakkauksia. He toteuttavat suunnitelmat ja ohjeet, joiden mukaan toimimme.

Hintsa tietää, että parhaiten oppii tekemällä ja piirustuksia lukemalla. Valokuvamuistista on iso apu hänen työssään.

Vaativien teollisuusalojen merivientiin tehtävää pakkaustoimintaa ei tehdä Suomessa samassa mittakaavassa missään muualla. Korkea laatu ja jatkuvan parantamisen periaate ovat kunnia-asioita jokaiselle tekijälle.

– Mietimme tarkoin, miten työt tehdään, jotta pakkaukset kestävät erilaisia logistisia tarpeita ja vaatimuksia, kuten esimerkiksi meri- ja lentorahteja. Mikäli huomaamme suunnitellun pakkaustavan vaativan kehitystyötä, infoamme siitä heti eteenpäin. Emme siis vain toteuta pyydettyä, vaan täytämme tarpeet parhaalla mahdollisella tavalla.

Kun työpäivä tulee päätökseen, suuntaa Hintsa usein 12-vuotiaan poikansa kanssa uimahalliin. Vapaa-aikaa tulee vietettyä myös mökillä.

– Käymme kalassa ja rentoudumme mökin rauhassa. Kaikkein parasta rentoutumista on se, ettei tee yhtään mitään. Seurailen myös netistä, miten maailmalla tehdään teollisuuspakkauksia. Sitä kautta oppii koko ajan uutta ja oma osaaminen kehittyy, Hintsa toteaa.