Logistikas ja Euroports: Lännen reitti alkaa Rauman satamasta
Logistikas ja Rauman satama-alueella operaattorina toimiva Euroports Finland Oy ovat tiivistäneet yhteistyötään. Kahden oman alansa vahvan toimijan erityisosaamiset luovat hyvät edellytykset ketterälle, kustannustehokkaalle ja ympäristöystävälliselle logistiikkaputkelle.
Rauman satama-alueella liikutellaan suuria kelalla olevia sähköteräslevyjä. Lastia puretaan kokenein ottein ja tavaraa siirtyy odottamaan kuljetusta Logistikaksen varastoon. Kyseessä on Logistikaksen ja Europortsin tiivistyneen yhteistyön toinen lasti.
Aiemmin teräskeloja tuotiin maahan Etelä-Suomen kaupunkien satamiin, josta ne matkasivat varastointiin pääsääntöisesti Itä-Suomeen, ja sieltä eteenpäin loppuasiakkaalle länsirannikolle. Keväällä 2022 Logistikas kävi myyntipäällikkö Markus Viitasen johdolla kehityskeskusteluja kyseisen asiakkaan kanssa logistiikkaketjun suoraviivaistamista ja tehostamisesta.
Viitanen oli yhteydessä myös Euroports Finland Oy:n myyntipäällikkö Mikko Ahtolaan, jonka kanssa käytiin läpi kokonaisuus ja sen eri osa-alueet. Nopeasti huomattiin, että kahden oman alansa osaajan tiivis yhteistyö olisi paras ratkaisu.
– Meillä on molemmilla tässä yhteydessä omat asiakkaat, ja toimitusehdoista riippuen joko me ostamme tarvittavat palvelut Europortsilta tai vaihtoehtoisesti he tilaavat ne meiltä. Euroports keskittyy sataman sisäiseen operointiin ja me hoidamme kuljetukset sekä varastoinnit, Viitanen kertoo.
Ensimmäinen noin 2500 tonnin erä teräskeloja saapui heinäkuun lopulla ja toinen syys-lokakuun vaihteessa. Viimeisimpänä tuotu lasti oli aiempaa suurempi, sillä teräskeloja tuli peräti 3700 tonnin edestä. Kyseinen lasti myös tullattiin Europortsin toimesta.
– Olemme nyt näyttäneet asiakkaalle toimitusvarmuuden, eli miten kokonaisuus ja logistiikkaketju toimivat aina siihen asti, että kelat ovat heidän tontillaan. Nyt asiakas tietää, miten Euroports käsittelee materiaalin, miten he saavat näkymän meidän varastointisaldoomme ja miten materiaali lähtee meiltä asiakkaalle, Viitanen taustoittaa.
– Näiden kahden toimitetun erän myötä meille on muodostunut tavat toimia, oli kyseessä sitten jo valmiiksi tullattu tai tullaamaton tavara. Kun seuraavat erät saapuvat, osaamme toimia niiden edellyttämällä tavalla, Ahtola lisää.
Puskurivaraston tarve väheni kertaheitolla
Logistikas ajaa teräskelat tilauksesta Rauman varastoiltaan Vaasaan suoraan asiakkaan tontille. Autoja lähtee Raumalta keskimäärin kolmesti viikossa, mutta tarvittaessa kuljetuksia tehdään useamminkin. Tavarat ovat perillä viimeistään tilausta seuraavana aamuna.
– Rauman varastomme vapauttaa asiakkaalta puskurivaraston tarvetta. Toki heillä on tietty erä siellä valmiina, ja me toimitamme sovitulla toimitusaikataululla lisää tavaraa. Toimintavarman logistiikkaputken myötä asiakkaan ei tarvitse enää ennakkopuskuroida tavaraa samalla tavalla kuin aiemmin, Viitanen kertoo.
Logistikaksen kuljetuspäällikkö Petri Kaurtolan mukaan kyseessä on niin sanottuun normaaliin projektilogistiikkaan verrattuna enemmän varastointityyppistä palvelua.
– Me varastoimme, keräilemme ja lähetämme tavarat. Materiaali tosin on huomattavasti isompaa kuin yleensä, mutta sitä varten meillä on koneet, joilla niitä käsitellään. Puhutaan tietyllä tapaa tasaisen tavaravirran toiminnasta, Kaurtola sanoo.
Uudessa yhteistyössä korostuvat ketteryyden lisäksi myös kustannustehokkuus ja ympäristöystävällisyys. Kontteja ei vedetä enää sisämaahan, vaan ne puretaan Logistikaksen toimesta heti rannikolla.
– Näin kontit saadaan mahdollisimman nopeasti takaisin kiertoon. Tämä luo asiakkaalle säästöjä, sekä lisää myös Rauman sataman houkuttelevuutta. Tyhjän kontin ajattaminen pitkiä matkoja ei ole kustannustehokasta, eikä ympäristöystävällistä, Viitanen muistuttaa.
Uutta liikennettä Rauman satamaan
Rauman satama on vienti- ja tuontisatama, jossa pääpaino on metsäteollisuuden tuotteilla. Euroports käsitteli vuonna 2021 yhteensä noin 4,5 miljoonaa tonnia tavaraa, josta tuonnin osuus oli noin 1 miljoonan tonnin luokkaa. Yhteistyö Logistikaksen kanssa luo satamaoperaattorille uutta jalansijaa sellaiseen tuontiin, joka ei sido varastoresursseja.
– Rauman sataman ja laadukkaan satamaoperaattorin merkitys on Logistikaksen arjessa erittäin suuri. Monien asiakkaidemme vienti- ja tuontimateriaalit kulkevat heidän kauttaan. Europortsin toiminta on kasvollista ja tunnemme toisemme sekä luotamme toistemme osaamiseen. Tämän myötä meidän on helppo tarjota tällaisia yhteistyömuotoja läpinäkyvästi omille asiakkaillemme, Viitanen sanoo.
Europortsilla teräskeloja ei ole käsitelty aiemmin vastaavalla tavalla, vaan mikäli niitä on Raumalle saapunut, on kelat olleet konteissa. Euroports Raumalta löytyy entuudestaan monipuolinen kalusto ja laaja-alainen osaaminen, mikä helpotti uudenlaista prosessia.
– Logistikas on iso ja tunnettu tekijä, jolla on hyvät kontaktit loppuasiakkaaseen. Me olemme auttamassa omalta osaltamme kuljetusketjun onnistumista. Teemme vastaisuudessakin töitä yhteisen hyvän eteen ja tutkimme herkällä korvalla, mitä kaikkia mahdollisuuksia meillä on yhdessä järkeistää logistiikkaketjuja, Ahtola toteaa.