Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen logistinen kokonaisuus

Logistikas ja Posiva aloittivat syyskuussa 2019 merkittävän yhteistyön. Sopimuksen mukaisesti Logistikas vastaa Posivan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakennustyömaan kokonaislogistiikasta.

Yhteistyösopimuksen myötä Logistikas Oy:n palvelutuotanto Eurajoen Olkiluodon saarella laajeni merkittävästi.

– Logistikas Oy:n ja TVO-konsernin, johon myös Posiva kuuluu, logistiikkayhteistyö on ollut Olkiluodossa hyvällä mallilla jo vuosia, jolloin Logistikas oli luonnollinen valinta myös tämän vaativan projektin logistiikkakumppaniksi, Posivan rakennuspäällikkö Juha Riihimäki toteaa.

Sopimuksen piiriin kuuluu muun muassa logistiikkakokonaisuuden suunnittelu ja koordinointi, kuljetuspalveluiden tuottaminen, varastointipalvelut sekä materiaalivirtojen hallinta. Lisäksi Logistikas Oy:n logistiikkakoordinaattori työskentelee työmaaorganisaation jäsenenä.

– Yksi yhteyskontakti on selkeyttänyt ja parantanut toimintaa. Yhteistyö on ollut käynnissä nyt noin kahdeksan kuukauden ajan ja asiat ovat toimineet todella hyvin. Tällä hetkellä olemme tilanteessa, jossa volyymit ovat vasta kasvamassa.

Rakennustyömaa kattaa sekä maanalaisen että maanpäällisen kokonaisuuden, joka on laajuudeltaan valtava. Alueella työskentelee runsaasti eri toimijoita.

– Logistisen kokonaisuuden keskittäminen yhdelle toimijalle on hyvin selkeä toimintatapa. Tämä auttaa muun muassa siinä, että Logistikakselle muodostuu tieto ja tuntemus niistä olosuhteista, joissa täällä toimitaan, Riihimäki painottaa.

Projektin käynnistyessä Logistikas investoi erikoisvarusteltuun, maanalaiseen työskentelyyn soveltuvaan kuljetuskalustoon.

Rakennus- ja talotekniikkaa rakentavan Hartelan kokoaman työyhteenliittymän yritykset ovat keskittäneet logistiikkansa Logistikas Oy:lle. Toimimalla näin, parannetaan esimerkiksi turvallisuutta, kun yksi toimija huolehtii alueen sisäisistä kuljetuksista, tavaraliikenteestä ja varastoinnista.

– Täsmätoimituksilla on saatu varastoalueet pysymään kohtuullisen pienenä työmaa-alueella. Tämä luo paremmat puitteet siisteyden ja järjestyksen osalta, sillä näin kulkuväylät on saatu pidettyä vapaana. Kuten tiedetään, on näillä iso merkitys työturvallisuuteen, Hartelan TYL-LTV:n vastaava työnjohtaja Eerik Kylä-Kaila kiittelee.

Poikkeuksellinen työmaa muodostuu tunneliverkostosta. Työntekijät menevät aamulla maanalaiselle työmaalle ja ovat koko työvuoron ajan maan alla. Tärkeään asemaan nouseekin siis myös erilaiset henkilöstöön liittyvät logistiset ratkaisut, kuten yhteistyösopimukseen kuuluvat ruokaloiden logistiikat.

– Ruokatoimitukset toteutetaan maan alla olevaan taukotilaan tehtyjen tilausten perusteella. Olen saanut tästä toiminnasta henkilöstöltä positiivista palautetta, Riihimäki kertoo.

Maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamisen on määrä jatkua ainakin vuoden 2022 loppuun.

– Kuljetusmäärät tulevat kasvamaan tulevaisuudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että kokonaislogistiikan yhteistyö pääsee näyttämään kyntensä todenteolla, Riihimäki sanoo.

Kuvat: Elmeri Elo

Fill out my online form.
Use Wufoo templates to make your own HTML forms.