Mahdollisuus olla apuna ja antaa takaisin

Armand Noka on työskennellyt Logistikaksella varastomiehenä noin puoli vuotta, juniorivalmennuksesta on kokemusta viitisen vuotta. (Kuva: Sami Peltoniemi)

Logistikas Vaasa Oy:ssä varastotyöntekijänä työskentelevä Armand Noka toimii VPS:n vuosina 2015- ja 2012-syntyneiden poikien joukkueiden apuvalmentajana. Nokan kolmesta pojasta kaksi, 9-vuotias Oliver ja 6-vuotias Lucas pelaavat kyseisissä joukkueissa. Lisäksi 4-vuotias Emil pelaa kesäisin VPS:n junnuliigaa.

– Lähdin viitisen vuotta sitten poikien valmentajaksi. Tykkään olla mukana toiminnassa ja apuna, sillä eihän tätä hommaa pystyisi kukaan yksin pyörittämään. Olen pelannut itsekin jalkapalloa. Nyt on minun vuoroni tehdä samaa kuin omat vanhempani aikanaan tekivät, eli antaa takaisin sitä mitä minä olen itse saanut, Noka kertoo.

Arki-illat vierähtävät nurmikentällä ja viikonloput kentän laidalla. Lasten harrastuksesta on tullut myös hänen harrastuksensa.

– Saan valmentamisesta hyvää vaihtelua omaan arkeeni. Lasten kanssa on mukava toimia, sillä tässä näkee oman työnsä tuloksen, eli sen miten he kehittyvät pelaajina, oppivat toimimaan yhdessä ja kasvavat ihmisinä.

– VPS:n junioritoiminta on hoidettu todella hyvin. Kentän laidalla tapaa toisia valmentajia ja muita toimihenkilöitä, sekä esimerkiksi urheilujohtajaa ja talenttivalmentajaa. VPS on kuin yksi iso perhe.

Nokan mukaan valmentamisessa näkee sen, miten lapset kehittyvät pelaajina, sekä oppivat toimimaan yhdessä ja kasvavat ihmisinä. (Kuva: Sami Peltoniemi)

Yksi maailman parhaista maista

Jalkapallolla on ollut aina iso merkitys albaniassa syntyneelle Nokalle. Vihreän veran shakki toi hänet aikanaan 18-vuotiaana myös nykyiseen kotimaahan Suomeen.

– Tulimme joukkueeni kanssa pelaamaan Helsinki Cupiin vuonna 1998, jolloin Albaniassa oli hyvin epävarma tilanne. Päätimme jäädä koko porukka Suomeen, jossa oli turvallista. Osa jäi tänne pysyvästi, minä ja muutama muu palasimme muutaman vuoden jälkeen Albaniaan. Tulin takaisin Suomeen pysyvästi vuonna 2010, Noka kertoo.

Hän on työskennellyt Logistikaksella nyt reilun puolen vuoden ajan. Varastotyöntekijä hän kerää materiaaleja asiakkaille.

– Kuulin, että Logistikaksella olisi paikka auki ja hain työtä. Olen vielä alkuvaiheessa, eli opittavaa riittää, mutta työ on todella mielekästä. Meillä on työporukassa myös erittäin hyvä ilmapiiri.

Sujuvaa suomen kieltä puhuva Noka kiittelee Suomea ja sen tarjoamia mahdollisuuksia.

– Suomi on yksi maailman parhaista maista, kun mietitään esimerkiksi lasten kasvamista ja koulutusta. Täällä on lapsille myös paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia verrattuna Albaniaan, jossa lajeja on huomattavasti vähemmän. Suomi on antanut minulle todella paljon, joista tärkein on tietenkin oma perheeni, Noka hymyilee.

Logistikas on osa VPS-perhettä. Lue yhteistyöstä laajemmin klikkaamalla tätä valokuvaa. (Kuva: Sami Peltoniemi)