Niko Jusi – puoliammattilainen linjatuomari ja varastotyöntekijä

Niko Jusi työskentelee Liigassa linjatuomarina ja Logistikaksella varastotyöntekijänä.

Raumalainen Niko Jusi toteuttaa unelmaansa linjatuomarina Liigassa. Hän oli mukana viheltämässä kevään 2022 liigafinaaleja, mutta tavoitteet ovat vielä tätäkin korkeammalla. Ilman joustavaa työsopimusta Logistikaksen kanssa, ei puoliammattilaisuus jäällä olisi mahdollista.

Jääkiekon Liiga on Suomen seuratuin urheilusarja. Usein pelaajat vievät kaikkein suurimman huomion, mutta jotta ottelut saadaan vietyä läpi, vaatii se myös asiansa osaavat tuomarit. Yksi Liigan linjatuomarina toimivista on raumalainen Niko Jusi, jolle kausi 2021-22 oli uran viides kausi pääsarjatasolla. Numero 74 selässä viheltävä Jusi on toiminut linjatuomarina tähän mennessä 205 Liiga-ottelussa.

Tie tuomariksi alkoi aikanaan nuorena miehenä oman jääkiekkoharrastuksen kautta. Jusi kävi C-juniori-ikäisenä kokeneen Seppo Lindroosin pitämällä juniorituomarikurssilla.

– Se koulutus oli käänteentekevä, sillä silloin tuomarityöskentely alkoi kiehtoa. Tajusin, ettei urapolku jääkiekkoilijana kanna pitkälle, mutta tässä olisi mahdollisuus työskennellä itselle tärkeän lajin parissa ja tähdätä siinä huipulle aina Liiga-finaaleista olympiafinaaliin.

Ennen maan korkeimmalle sarjatasolle pääsyä hän toimi muun muassa eri juniori-ikäluokkien ja Mestiksen otteluissa. Matka Liiga-tasolle kävi kuitenkin keskivertoa nopeammin, sillä jo yhden Mestis-kauden jälkeen hän sai soiton Liigasta.

– Testileirien kautta pääsin viheltämään ensin Pitsiturnaukseen, jonka jälkeen sain tiedon, että pääsen Liigaan try out-sopimuksella. Try out meni läpi ja tällä tiellä ollaan. Tämä on jatkuvaa oman osaamisen kehittämistä ja ylläpitoa. Kyseessä on ammattiurheilu, joten tuomarin täytyy tuntea säännöt tarkoin sekä olla hyvässä fyysisessä kunnossa.

Jusin työsopimus on tehty niin, että hän voi panostaa kauden aikana täysillä linjatuomarin työhön.

Kokemus auttaa käsittelemään palautteita

Lajissa kuin lajissa tuomarit saavat toisinaan aika rajuakin palautetta yleisöltä – toisinaan aiheesta, toisinaan aiheetta. Jusi painottaa, ettei tuomareiden tehtävä ole olla keskipisteenä vaan palvella peliä, sillä lopputulos kuuluu ratkaista pelaajien toimesta.

– Kyllähän tuomarina toimiminen vaatii jonkinlaista hulluutta. Voisin panostaa elämässäni vaikka opiskeluun tai harrastuksiin, mutta haluan olla tässä mukana. Tämä on reissutyötä, ja kun ajat tuolla talvisilla teillä öisin ja järjestelet siviilitöitä otteluohjelman mukaan, niin se vaatii paljon. Vastapainoksi tämä antaa itselleni ainutlaatuisia kokemuksia ja elämyksiä, Jusi sanoo.

Kokemuksen myötä erilaisia palautteita oppii käsittelemään paremmin.

– Alkuunhan sitä otti yleisön kommentit itseensä ja niitä saattoi miettiä vielä seuraavana aamunakin. Sitä mietti, että olenko todella niin huono jätkä. Nykyään ei oikein enää edes kuule yksittäisiä huutoja, ja jos kuulee, niin niitä ei rekisteröi. Matsit käydään aina tuomareiden ja erotuomarivalmentajien kanssa pelin jälkeen läpi, ja se on yksi tärkeä tapa käsitellä näitä asioita.

Tuomarityöskentely ja varastotyö ovat jatkuvaa oman osaamisen kehittämistä ja ylläpitoa.

Logistikaksen avulla kohti unelmia

Suomessa vain muutama päätuomari työskentelee päätoimisena. Muut käyvät päivätöissä tai opiskelevat. Puoliammattilaisuuden ja päivätyön yhdistäminen ei ole aina helppo yhtälö, etenkin kun tekemisen tulee olla joka ilta korkealla tasolla.

– Siinä missä pelaajien, myös tuomareiden täytyy valmistautua jokaiseen otteluun 100 prosenttisesti. On tietyt rutiinit, joista täytyy pitää kiinni. Itse teen pelipäivän aamulla aina tietyn treenin, syön ja nukun päiväunet. Hallillekin mennään jo hyvissä ajoin pari tuntia ennen ottelun alkua, Jusi taustoittaa.

Hänellä tilanne on poikkeuksellisen hyvä, sillä mies on työskennellyt Logistikaksella vuodesta 2017 alkaen sopimuksella, jonka pohjalta ottelut määrittelevät työssäolon. Hän aloitti aikanaan Lakarin logistiikkakeskuksessa ja toimii nyt kolmatta vuotta Olkiluodon yksikössä työkaluvarastossa.

– Suoraan sanottuna Logistikas mahdollistaa minulle puoliammattilaisuuden Liigan linjatuomarina. Työsopimukseni on tehty niin, että voin panostaa etenkin kauden aikana täysillä linjatuomarin työhöni. Ottelut määrittelevät sen, miten työskentelen Olkiluodon yksikössä ja milloin olen pelireissuilla.

– Olen erittäin kiitollinen tällaisesta mahdollisuudesta, jonka avulla voin toteuttaa unelmaani. Työkaverini ymmärtävät tämän tilanteen ja työnantaja joustaa. Toisinaan on neljäkin peliä viikossa, joten jossain kohtaa on pakko myös levätä, ja tämä ymmärretään työnantajan puolelta todella hyvin.

"Logistikas mahdollistaa minulle puoliammattilaisuuden Liigan linjatuomarina."

Jusin mainitsema unelma ei ole vielä saavuttanut päätepistettään.

– Yritän jakaa urapolkuani osiin. Liiga on minulle erittäin tärkeä ja keskityn nyt tekemään siellä hommat jokaisessa ottelussa parhaalla mahdollisella tavalla. Vain sitä kautta voin jonain päivänä edetä urallani. Liigassa tavoite on päästä viheltämään viimeinen finaaliottelu, Jusi toteaa.

– Kansainvälinen polku on erikseen, ja siellä tavoite on olympialaiset ja MM-kisat. Jossain kohtaa tulee eteen myös päätuomaripolku, mutta ennen sitä haluan saavuttaa tiettyjä asioita, joiden eteen täytyy tehdä kovasti töitä.