Sakari Oravalle tarkkuus tarkoittaa hyvää työnjälkeä

Sakari Orava / Logistikas Oy Logistikas Sanomat
Kuva: Robert Seger

Antti Lehto haastatteli Sakari Oravaa Logistikas Sanomiin (2/2018).

Istun Mehiläinen NEOn odotustilassa Turussa. Näinköhän ovat lukuisat kuuluisat ammattilaisurheilijatkin tällä käytävällä istuneet odottamassa kutsua sisään? Ovi aukeaa ja maailman johtaviin ortopedeihin kuuluva Sakari Orava toivottaa minut ystävällisesti sisään.

Tällä kertaa en ole menossa leikkauspöydälle, vaan tarkoituksena on leikata auki Oravan ajatuksia työstään.

Eräs maailman arvostetuimmista ortopedeista on erikoistunut jalan vammoihin sekä lihas- ja jännevaurioihin. Haastattelun aikaan kesäkuussa 2018 on käynnissä jalkapallon MM-kisat Venäjällä ja kentillä viilettää useita Oravankin potilaita.

– Valenciassa pelaava Venäjän Denis Tšeryšev tuli vastaanotolleni Barcelonaan. Tilanne oli kyllä aika huono, ura olisi ollut ohi ilman onnistunutta operaatiota. Mutta siellä se poika juoksee ihan hyvällä jalalla ja on tehnyt useamman maalinkin, Orava juttelee hymyillen.

– Siellä on muuten kolme minun leikkaamaani venäläistä pelaajaa kisoissa tällä hetkellä, hän jatkaa.

Oravan puheessa vilisee tarinoita Dubain sheikistä Juventuksen pelaajien kautta amerikkalaiseen potilaaseen, joka oli leikattu useasti, mutta vasta Oravan silmä ja kokemus kertoivat mistä vammassa oli kyse.

– Se on itsellekin hieman selvittämätön juttu. Tämä kyseinen potilas oli leikattu jo kolme kertaa, mutta kun aloin häntä operoida, huomasin heti, että tämähän on ihan väärästä paikasta ja väärin leikattu. Ehkä nuo reilut 25 000 leikkausta ovat tuoneet sen näkemyksen, jolla nyt sitten hommat hoituvat nopeasti ja kerralla oikein, Sakari Orava naurahtaa.

Sakari Orava / Logistikas Oy Logistikas Sanomat
Sakari Oravan yli 25 000 leikkauksen kokemus näkyy leikkaussalissa nopeutena ja kykynä havaita potilaan vamman todellinen syy. Kuva: Robert Seger

Suunnitelmallisuus, työnjako ja oikeat roolit

Suunnitelmallisuus ja se, että kaikki tietävät mitä leikkauksessa tulee tapahtumaan, on Sakari Oravan mielestä äärimmäisen tärkeää.

– Onnistuneen operaation avain on hyvä suunnitelma ja valmistautuminen, osaavat ihmiset jotka tietävät oman roolinsa sekä korkea ammattitaito, joka mahdollistaa tilanteisiin reagoimisen, Orava kuvailee.

– Kokenut sairaanhoitaja seuraa leikkausta monitorista ja osaa ojentaa oikean instrumentin oikeaan aikaan ilman että sanon mitään. Jotkut operaatiot saattavat mennä läpi ilman ainuttakaan sanottua sanaa, hän jatkaa.

Sakari Orava on uransa aikana leikannut 50 eri sairaalassa ja 11 eri maassa, joten erilaisia käytäntöjä on tullut vastaan. Italialaisella klinikalla leikatessaan Orava huomasi, että eräs ikiaikainen tapa laski kokonaisuuden laatua ja pidensi leikkausten läpimenoaikoja.

– Mennessäni leikkaussaliin valmiina operoimaan, sairaanhoitajat antoivat käteeni potilaan pesuun tarvittavat aineet ja välineet. Hämmästyin, koska olen tottunut siihen, että jokainen tekee operaatiossa vain sitä missä on paras ja minä en todellakaan ole paras potilaan pesijä! Siihen osaaminen löytyy sairaanhoitajilta. Lisäksi työn kulku on huomattavasti nopeampaa, kun potilas on valmisteltu leikkaukseen siinä vaiheessa kun saavun saliin.

Vielä lopuksi muutama sana tarkkuudesta

– Tarkkuus tarkoittaa minulle sitä, että täytyy tietää tarkalleen mitä tekee ja välttää kaikkia tarpeettomia proseduureja. Se on myös sitä, että tehdään tarkkaan sitä mikä on se ongelma, eikä mitään muuta. Tarkkuuteen liittyy myös työn hyvä jälki ja siisti lopputulos, johon asiakas voi olla tyytyväinen.

Kaikesta päätellen Sakari Orava on pitkällä urallaan onnistunut tekemään asioita tarkasti, sillä hänen luokseen riittää tulijoita ympäri maailman. Useassa tapauksessa potilaan ura on pelastunut juuri Oravan ammattitaidon ansiosta.