Tähtäimessä tie takaisin Eurooppaan – strategia ohjaa tavoitteiden saavuttamista

Vaasassa esikuvat ovat arjessa läsnä, VPS:n operatiivinen johtaja Satu Nieminen kertoo. Taustalla pallottelevat Venla Koitto ja Tyler Reid. (Kuva: Sami Peltoniemi)

Logistikas on tukemassa monia yhteiskunnallisesti tärkeitä asioita kaikilla toimialueillaan. Vaasassa konserni aloitti liiketoimintaansa monin tavoin tukevan yhteistyön Veikkausliigassa pelaavan Vaasan Palloseuran kanssa. Yhteistyön myötä Logistikas on mahdollistamassa elämyksiä niin kentällä kuin katsomossa.

Vaasan seudulla eletään muun Suomen tapaan vahvaa jalkapallohuumaa. Paikallinen ylpeys VPS nousi viime kauden päätteeksi takaisin Veikkausliigaan kahden Ykkösessä vietetyn kauden jälkeen. Mustavalkopaitaisten vahvuus on yhteen hiileen puhaltava jalkapalloperhe.

– VPS on ennen kaikkea suuri yhteisö. Olemme jalkapallossa Vaasan seudun lippulaiva. Yhteisömme seisoo rinta rinnan niin myrskyssä kuin auringonpaisteessakin. Meillä on rohkeutta muokkautua uuteen, mikä taas vaatii kaikilta yhteisön osa-alueilta voimaa, VPS:n operatiivinen johtaja Satu Nieminen kertoo.

Vaasalaisseurassa on tehty viime vuosina menestyksen eteen laaja-alaista kehitystyötä läpi koko organisaation. VPS Oy kattaa edustus- ja akatemiajoukkueet, VPS juniorit ry nimensä mukaisesti juniori- ja erikoisjoukkueet.

– Ryhdyimme muutama vuosi sitten rakentamaan edustus- ja junioripuolen yhteisestä strategiaa. Urheilumaailmassa ei ole normaliteetti, että nämä tahot kehittävät seurakokonaisuuutta näin vahvasti yhdessä. Meillä on esimerkiksi koko seuran yhteinen urheilujohtaja.

– Vaasan seutu on urheilullisesti monitasoinen, monisäikeinen ja monikielinen. Alueella on kyläseuroja, jotka kasvattavat uusia pelaajia. Me taas annamme näille lähiseuroille tukea esimerkiksi valmennuksen ja koulutusten osalta.

"VPS on ennen kaikkea suuri yhteisö, joka seisoo rinta rinnan niin myrskyssä kuin auringonpaisteessakin."

Kehitystyö on kantanut hedelmää, josta yhtenä esimerkkinä edustusjoukkueen nousu takaisin pääsarjaviheriöille. VPS nousi myös Suomen Palloliiton laatujärjestelmän korkeimmalle tasolle kuuden muun suomalaisen jalkapalloseuran joukkoon.

– Laatujärjestelmässä on mittareita, joiden saavuttamiseen olemme tehneet todella paljon töitä. Olimme strategisesti määritelleet, milloin meidän tulee viimeistään nousta Veikkausliigaan. Olemme aikataulussa ja oikealla polulla.

Tyler Reid (vas.) pelaa VPS:n Veikkausliiga-joukkueessa ja Venla Koitto Tytöt 10/11-joukkueessa. Logistikaksen Vaasan yksikössä varastotyöntekijänä työskentelevä Armand Noka toimii VPS:n vuosina 2015- ja 2012-syntyneiden poikien joukkueiden apuvalmentajana. (Kuva: Sami Peltoniemi)

Elämyksiä läpi elämän – kentällä ja katsomossa

Vaasan Palloseura liikuttaa lapsia, nuoria ja aikuisia, sekä tarjoaa elämyksiä alueen asukkaille. Seura järjestää joukkuetoimintaa myös kehitysvamma- ja maahanmuuttotaustaisille pelaajille. Lisäksi VPS järjestää lähes kymmeneen alueen kouluun iltapäivätoimintaa.

– Alkaneelle kaudelle olemme nostaneet entistä vahvemmin esiin perhekokonaisuuden. Meillä on esimerkiksi stadionin toinen pääty muutettu kokonaan perhekatsomoksi. Yhteistyökumppanit ovat tässä isossa roolissa, Nieminen sanoo.

– Pelaajapolku edustusjoukkueeseen on poikien puolella vahvoissa kantimissa, ja sama on rakenteilla myös tyttöjalkapallossa yhteistyössä FC Sportin kanssa. Edustusjoukkueemme pelaajat ovat lähellä junioreita, eli esikuvat ja urheilulliset esimerkit ovat arjessa läsnä. Sillä on valtavan suuri merkitys.

"Kyse on paljon muustakin kuin urheilusta, sillä lasten ja nuorten kanssa käydään läpi ilot ja surut."

Urheilullisen menestyksen taustalla on aina vahva ja sitoutunut yhteistyökumppaniverkosto.

– Kumppanit mahdollistavat tämän toiminnan, ilman heitä ei seuratoiminta pyörisi millään tasolla. Rakennamme yhdessä kumppanien kanssa erilaisia kokonaisuuksia aina laitamainoksista videotuotantoon – vain taivas on rajana.

– Mahdollistamme juniorijoukkueillemme mahdollisuuden kerätä toimintaansa rahaa. He esimerkiksi huolehtivat kotiotteluissamme kioskien toiminnasta ja saavat kaikki myynnistä tulleet voitot.

Etenkin junioreissa vapaaehtoisten toimijoiden, kuten valmentajien, huoltajien ja joukkueenjohtajien merkitys on suuri. Vaikka VPS:llä on junioripuolella paljon päätoimisia vastuuvalmentajia, tarvitaan mukaan aina myös pelaajien vanhempia.

– Olen itse ollut lapseni joukkueenjohtajana ja tiedän kokemuksesta, että siinä pääsee ihan uuteen ulottuvuuteen ihmisten kohtaamisissa. Kyse on paljon muustakin kuin urheilusta, sillä lasten ja nuorten kanssa käydään läpi ilot ja surut. En antaisi mitään niistä kokemuksista pois, sillä se kaikki on äärimmäisen antoisaa.
 

Englantilaispuolustaja Tyler Reid on Logistikaksen kummipelaaja. Hänet valittiin mukaan Veikkausliigan toukokuun joukkueeseen, lue lisää klikkaamalla tätä kuvaa. (Kuva: Sami Peltoniemi)

Ennakkosuosikista liigahaastajaksi

Logistikas laajensi toimintaansa Vaasaan kesällä 2021 ostamalla Piccolo Packing Oy:n ja Piccolo Solutions Oy:n osakekannat. Piccolo on ollut jo vuosia VPS:n tukijoukoissa, joten oli luonnollista, että myös Logistikas jatkoi VPS:n kumppanina. Logistikas haluaa olla mukana tukemassa toimialueensa hyvinvointia ja tarjota yhteisöille elämyksiä. Yhteistyön tulee olla aina myös liiketoimintaa tukevaa.

– Olemme erittäin iloisia, että Logistikas halusi jatkaa meidän matkassamme. Se kertoo siitä, että he välittävät tästä meidän alueestamme ja yhteisöstämme. Logistikaksen logo näkyy muun muassa meidän stadionimme kentän laidalla ja televisioruuduilla, Nieminen kertoo.

Logistikaksen kummipelaaja on täksi kaudeksi VPS:n riveihin siirtynyt englantilaispuolustaja Tyler Reid. Veikkausliiga käynnistyi vaasalaisten osalta huhtikuun alussa.

– Menemme eteenpäin samaan aikaan sekä täydellä innolla että pelonsekaisin tuntein. Nämä ovat asioita, joita urheilu tuo aina tullessaan. Viime vuonna olimme sarjan ennakkosuosikkeja, kun taas tällä kaudella olemme haastajan asemassa. Etenemme peli kerrallaan uskoen omaan asiaamme.

– Joukkueessamme on sekä vanhaa että uutta. Esimerkiksi kokeneet Sebastian Strandvall ja Steven Morrissey ovat tärkeitä palasia myös Veikkausliigassa. Lisäksi olemme saaneet kotiin paluumuuttaja Jesper Engströmin sekä uusina pelaajina vahvistuksiksi Tyler Reidin, Gustaf Backalidenin ja maalivahti Oskari Forsmanin. On myös erittäin hienoa, että meillä on mukana todella monta oman seuran kasvattia.

"Olemme erittäin iloisia, että Logistikas halusi jatkaa meidän matkassamme. Se kertoo siitä, että he välittävät tästä meidän alueestamme ja yhteisöstämme."

Nieminen korostaa, että jalkapallo on parasta paikan päällä. Menestystavoitteiden eteen tehdään systemaattisesti töistä. VPS:n toimistolla on viirejä, jotka kertovat vuosina 2014, 2015 ja 2017 pelatuista Euro Cupin peleistä. Nieminen nyökkää viirien suuntaan.

– Siinä se on, meidän tähtäimemme – VPS haluaa takaisin Eurooppaan, Nieminen hymyilee.