Talouspäällikkö luo avaimet tiedolla johtamiseen

Kuva: Jaakko Jaskari

Logistikaksen strategisen kasvun mahdollistavat monet oman alansa osaajat – ne, jotka työskentelevät logistiikassa, sekä ne, jotka tekevät tärkeää työtä taustalla. Yksi jälkimmäisiin kuuluvista on talouspäällikkö Saija Salmi, joka on työskennellyt yhtiön palveluksessa keväästä 2018 asti.

– Minuun otettiin tuolloin yhteyttä ja kerrottiin, että Logistikaksella olisi tarvetta talouspuolen ammattilaiselle. Keskusteluiden kautta tajusin hyvin nopeasti, että tämähän on aivan valtavan hieno mahdollisuus. Nyt neljä vuotta myöhemmin on helppo todeta, etten ole katunut päivääkään, Salmi hymyilee.

Logistiikkakonsernin talousasiat ovat kokeneissa käsissä, sillä Salmella on yli 20 vuoden työhistoria taloushallinnosta. Ennen Logistikakselle tuloaan hän työskenteli suurten suomalaisten pörssiyhtiöiden, kuten Valmetin, Metson ja Pöyryn palveluksessa.

– Aloitin aikanaan taloushallinnon työt niin sanotusti ruohonjuuritasolta, mutta kuitenkin isossa organisaatiossa. Silloisen työnantajani, eli Valmetin globaalin huoltoliiketoiminnan liikevaihto oli yli 700 miljoonaa, ja työskentelin konsernin talouspäällikön oikeana kätenä.

– Siinäkin mielessä Logistikas oli mielenkiintoinen mahdollisuus, että kyseessä on taloushallintourani ensimmäinen pk-yritys. Kun nyt katson tulevaisuuteen Logistikaksen kasvustrategian kautta, on konsernilla edessä mielenkiintoinen tulevaisuus. Eri alojen ammattilaiset ovat Logistikaksen vahvin osa-alue myös tulevaisuudessa.

Leveämmät hartiat myös yksilötasolla

Yli 20 vuoden aikana maailma on muuttunut monin tavoin. Taloushallinnon puolella isoimmat muutokset liittyvät Salmen mukaan järjestelmien kehittymiseen.

– Nykyäänhän puhutaan sähköisestä taloushallinnosta, eli monia asioita saadaan tehtyä järjestelmissä aiempien paperitöiden sijaan. Enenevissä määrin mennään siihen, että koneet tekisivät mahdollisimman ison osan työstä. Esimerkiksi ostolaskujen tiliöintejä pystytään automatisoimaan, mutta toki työ vaatii taustalle aina ihmisen, Salmi muistuttaa.

Viimeisen neljän vuoden aikana hän on nähnyt läheltä, miten Logistikas on rakentanut kasvuaan. Isoja asioita ovat olleet esimerkiksi pääomasijoitusyhtiö Sievi Capitalin mukaantulo omistajaksi sekä laajentuminen yritysostoin Vaasaan.

– Tullessani taloon meillä oli kaksi erillistä yhtiötä, eli Logistikas Oy ja Logistikas Hankinta Oy. Nyt meillä on konserni ja emoyhtiön alla toimii neljä yhtiötä. Rakenne on siis muuttunut valtavasti, jonka myötä oma osaaminen ja tietotaito ovat kasvaneet todella pajon.

"Mahdollistan sen, että alaiseni pystyvät tekemään työnsä parhaalla mahdollisella tavalla ja parhailla mahdollisilla työvälineillä."

Sievin mukaan tulo toi Logistikakselle yhtiönä leveämmät hartiat, mutta samalla se toi sitä myös yksilötasolla. Salmen kohdalla tämä tarkoittaa oman osaamisen kehittymistä niin taloudellisten kuin hallinnollistenkin asioiden saralla. Salmi osallistuu myös hallituksen kokouksiin.

– Sievin mukaantulo toi muutoksia esimerkiksi talouden raportointiin. Sain heiltä hyviä työkaluja talouden seuraamiseen ja ennustamiseen, sekä kassavirta-asioihin. Uusien asioiden kanssa tulee olla ajan hermolla, ja miettiä, miten pystymme toimittamaan operatiiviselle johdolle ja hallitukselle luotettavia talouslukuja nopeassa aikataulussa.

Salmen rooli on siis erittäin tärkeä, jotta Logistikas-konsernia voidaan johtaa ja kehittää ajankohtaisiin lukuihin perustuvalla tiedolla. Kyse on ennen kaikkea yhteistyöstä eri yksiköiden kanssa.

– En tee tätä kaikkea yksin, vaan kyse on yhdessä tekemisestä. Minä mahdollistan sen, että alaiseni pystyvät tekemään työnsä parhaalla mahdollisella tavalla ja parhailla mahdollisilla työvälineillä.

Toimivat käytännöt käyttöön

Salmella on työpisteet Logistikaksen Jyväskylän ja Rauman yksiköissä. Pääasiassa hän työskentelee ensin mainitussa, mutta vierailee tasaisin väliajoin myös kanaalikaupungissa. Talouspäällikön työ on varsin monipuolista ja sosiaalista.

– Olen kerännyt matkan varrella kokemusta monenlaisista yrityksistä, ja pyrkinyt tuomaan niistä toimivia käytäntöjä Logistikakselle. Tässä työssä tulee osata hahmottaa kokonaisuuksia ja tehdä jatkuvaa kehitystyötä, Salmi kertoo.

– Vaihtelevuus tekee työstäni mielekästä. Pidän myös siitä, että kasvavassa yrityksessä on aina mielenkiintoisia muutoksia uusien juttujen, kuten yrityskauppojen kautta. Näin pääsee itsekin oppimaan jatkuvasti jotain uutta.

Vastapainoa ajoittain varsin hektiselle työlleen Salmi saa urheilusta. Koronan myötä harrastuksiin on tullut uusia juttuja.

– Harrastan esimerkiksi netin välityksellä järjestettävää juoksukoulua, jossa laitan kuulokkeet päähän ja lähden lenkkipolulle. Lisäksi harrastan crossfitiä kuntoilumuotona sekä joogaa. Penkkiurheilijana seuraan jääkiekkoa. Vietän paljon aikaa myös perheen ja ystävien kanssa, Salmi sanoo.