Uudella urapolulla – Andrei oppisopimuksella logistiikka-alan ammattilaiseksi

Andrei Ahosella on mahdollisuus luoda Logistikaksella itselleen uusi urapolku.

Jatkuvan parantamisen periaate vaati jatkuvaa osaamisen kehittämistä. Logistikas-konsernin ja Länsirannikon koulutus Oy WinNovan strateginen kumppanuus takaa molemminpuolisen kehityksen. Yhtenä esimerkkinä tästä Andrei Ahonen suorittaa parhaillaan oppisopimuksella palvelulogistiikan ammattitutkintoa. 

Lakarin logistiikkakeskuksessa käy kiivas kuhina. Eletään vauhdikasta kevättä, joka on taittumassa yhtä kiireiseen kesään. Andrei Ahonen ohjastaa tottunein ottein trukin parkkiin ja istahtaa palaveripöytään.

Saman pöydän ääreen ovat kokoontuneet myös yksikönpäällikkö Sari Pihlajaniemi ja WinNovan logistiikan palveluasiantuntija ja lehtori Piia Ristilä. He ovat molemmat tärkeässä roolissa Ahosen kouluttautumisessa.

Ahonen opiskelee parhaillaan oppisopimuksella palvelulogistiikan ammattitutkintoa. Hän aloitti opintonsa helmikuussa 2023 ja valmistuminen häämöttää loppuvuodesta 2024.

– Pohdimme yhdessä työkykyvalmentajan kanssa, mitä alaa lähden opiskelemaan. Minulla on aiempaa kokemusta logistiikasta, ja ala on kiinnostanut minua aina. Olin yhteydessä Logistikakseen ja teimme päätöksen, että suoritan työn ohessa ammattitutkinnon, Ahonen kertoo.

"Tämä on hyvä tapa kouluttautua, sillä nyt saan keskittyä ja perehtyä sekä työhön että opintoihin."

Monipuolisen työnkuvan myötä käytännön oppia tarttuu päivittäin. Viikot jakautuvat pääsääntöisesti niin, että Ahonen työskentelee neljä päivää Logistikaksella joko Rauman Lakarin tai Porin yksiköissä, ja opiskelee yhtenä päivänä joko lähiopetuksessa tai itsenäisesti.

– Opintokokonaisuus rakennettiin omien kiinnostusteni pohjalta. Tämä on hyvä tapa kouluttautua, sillä nyt saan keskittyä ja perehtyä sekä työhön että opintoihin. Työskentely kahdessa erilaisessa yksikössä tuo työhön mielenkiintoista vaihtelua.

Logistikaksen Lakarin yksikönpäällikkö Sari Pihlajaniemi (vas.), WinNovan lehtori Piia Ristilä ja palvelulogistiikan ammattitutkintoa suorittava Andrei Ahonen.

Harjoittelusta askel työelämään

Kyseessä on uudenlainen yhteistyö jo useamman vuoden ajan jatkuneessa strategisessa kumppanuudessa, sillä aiemmin vastaavat opinnot ovat keskittyneet logistiikka-alan perustutkintoihin ja niiden työympäristössä tapahtuvaan oppimiseen.

– Andrei suorittaa kolme eri tutkinnon osaa eli palvelulogistiikan ammattitutkinnosta tilaustoimitusprosessin hoitamista, työhön perehdyttämistä ja palvelulogistiikan kehittämistyötä. Ammattitutkinto on räätälöity hänen tavoitteidensa mukaiseksi. Palvelulogistiikan ammattitutkinto suoritetaan työssä oppisopimuksella, Ristilä taustoittaa.

"Pääsemme näkemään käytännön tasolla sen, mitä logistiikka-alalla tapahtuu juuri nyt."

Logistikas työllistää tällä hetkellä kymmenellä eri paikkakunnalla yhteensä noin 265 osaajaa. Konsernissa luodaan urapolkuja, joissa motivoituneet tekijät pääsevät etenemään urallaan uusiin tehtäviin saman konsernin sisällä.

– Opinnot on yksi parhaista tavoista saada jalka oven väliin, ja sitä kautta työllistyä joko valmistuessaan tai Andrein tavoin oppisopimuksen kautta. Moni opiskelijamme on jäänyt työharjoittelun tai oppisopimuksen jälkeen Logistikakselle töihin, Ristilä sanoo.

– Haluamme pitää hyvistä tekijöistä kiinni. Kun Piia suosittelee meille jotain opiskelijaa, voin aina luottaa siihen, että saamme harjoitteluun hyvän tyypin, Pihlajaniemi lisää.

"Ammattitutkinnot räätälöidään opiskelijan tavoitteiden mukaisiksi. Opiskelemaan voi lähteä, vaikka olisi jo työelämässä saman alan tehtävissä", Piia Ristilä kertoo.

Ajankohtaista ja aktiivista oppimista

Logistikaksen ja WinNovan strategisen kumppanuuden palvelusuunnitelmaan on nostettu strategisesti olennaiset kohdat, joita kehitetään aktiivisesti puolin ja toisin.

– Tarjoamme Logistikakselle heidän tarvitsemiaan koulutuksia, jotta he voivat ylläpitää jatkuvaa oppimista. Vastaavasti he mahdollistavat WinNovan toisen asteen opiskelijoille oppimista parhaassa mahdollisessa sisälogistiikan työympäristössä. Opiskelijat pääsevät myös tutustumaan Logistikaksen eri yksiköiden toimintaan, Ristilä kertoo.

– WinNova räätälöi koulutuksia toiveidemme mukaan. Esimerkiksi kuluvan vuoden aikana he järjestävät kaikkien yksiköidemme työnjohtajille laajan esihenkilökoulutuksen työn tueksi ja osaamisen vahvistamiseksi, Pihlajaniemi sanoo.

"Moni opiskelijamme on jäänyt työharjoittelun tai oppisopimuksen jälkeen Logistikakselle töihin."

Ristilä kokee Logistikaksen kaltaisen monipuolisen logistiikka-alan toimijan kumppaniksi, jonka kanssa osaamista voidaan kehittää ja laajentaa niin tulevaisuuden tekijöiden kuin myös jo työelämässä olevien osalta.

– Pääsemme näkemään käytännön tasolla sen, mitä logistiikka-alalla tapahtuu juuri nyt sekä alueellisesti että kansallisesti ja kansainvälisesti. Lisäksi näemme, minkälaisia ihmisiä alalla tarvitaan. Näiden tietojen pohjalta voimme muokata ja kehittää omia koulutuksiamme, Ristilä sanoo.

Andrei Ahonen suorittaa kolme eri palvelulogistiikan ammattitutkinnon osaa. Hän keskittyy tilaustoimitusprosessin hoitamiseen, työhön perehdyttämiseen ja palvelulogistiikan kehittämistyöhön.